Kansalaisaloite digitaalisen asioinnin tuen järjestäminen julkisena palveluna jokaiseen kuntaan

29.4.2024

Suomalainen Naisliitto on tehnyt kansalaisaloiteen, jonka tavoitteena on digitaalisen asioinnin tuen järjestäminen julkisena palveluna jokaiseen kuntaan.

Aloite löytyy kansalaisaloite-sivustolta osoitteesta

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/13077

Liitän myös oheen aloitteen tekstin perusteluineen sekä tiedotteen aloitteen taustoista.

Kuten tekstistä näkyy, tavoitteenamme ovat digitukipisteet, joissa kuka tahansa voi omista digitaidoista riippumatta hoitaa asioitaan verkossa vaitiolovelvollisen asiantuntijan avustamana turvallisilla laitteilla.

Aloitteemme taustalla on se tosiasia, että noin 600 000 suomalaista on digitaitojen ja/tai -laitteiden puuttumisen takia kokonaan ulkona digitaalisista palveluista. Lisäksi sadoilla tuhansilla on eri syistä vain rajoitetut valmiudet digitaaliseen asiointiin.

Samaan aikaan kuitenkin yhä suurempi osa niin julkisista kuin yksityisistäkin palveluista siirtyy verkkoon.

Digitaalisen asioinnin vaikeuksien takana on useita iästä riippumattomia syitä mutta suurin julkisena palveluna järjestettävästä digituesta hyötyvä ryhmä olisivat epäilemättä ikäihmiset. 

Suomalainen Naisliitto on vuonna 1907 perustettu tasa-arvojärjestö. Liitolla ei ole Pohjois-Karjalassa jäsenyhdistystä, mutta toimin kakkospaikkakuntani Hämeenlinnan yhdistyksessä ja olen mukana kansalaisaloitteen ideoineessa Saavutettavuus-ryhmässä.

Liiton verkko-osoite on: https://www.suomalainennaisliitto.fi/

 

Ystävällisin terveisin

Pirkko Keskinen

Riihivaarantie 18

75500 Nurmes

puh. +358 50 444 2666